Wpływ warzyw na odchudzanie

Osoby które chcą zredukować masę swojego ciała szukają cudownych suplementów i środków które im w tym pomogą. Często niestety zapominamy, że natura dała nam cały szereg naturalnych produktów które wspomagać proces odchudzania. Do najważniejszych należeć będą różnego typu warzywa ze względu na dużą zawartość błonnika.

Dla osób zastanawiających się jakie warzywa na odchudzanie spieszymy z odpowiedzią. W pierwszej kolejności warto wymienić cukinię. Posiada ona w 100 gramach jedynie 15 kcal. Dodatkowo zawiera duże ilości witaminy B2 która bierze udział w procesie przemiany węglowodanów na energię. Wpływa ona również na trawienie. Cukinia będzie doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Można ją poddawać obróbce termicznej poprzez duszenie, ale również spożywać na surowo. Jest wtedy chrupiąca i delikatna. Dobrym sposobem jest również grillowanie, zarówno na grillu na zewnątrz jak i domowym elektrycznym. Doskonale będzie smakować z jogurtem naturalnym.

Kolejnym polecanym warzywem przez nas będzie papryka. Posiada ona 30 kcal w 100 gramach. Jest to większa wartość niż w cukinii, ale ciągle jest to 10 razy mniej kalorii niż np. w pieczywie. Papryka jest bogatym źródłem wapnia i potasu. Dodatkowo posiada wiele witaminy C – nawet trzy razy więcej od pomarańczy. Należy jednak uważać na papryki kupowane w supermarketach z dużych upraw. Papryka zatrzymuje w sobie dużo substancji pochodzących z nawozów. To sprawia, że lepiej wybrać taką z osiedlowego sklepu lub wyhodowaną we własnym ogródku.

Z roślin strączkowych warto zwrócić uwagę na fasolkę szparagową. Zarówno odmiana żółta jak i zielona posiada niski indeks glikemiczny c sprawia, że po zjedzeniu na długo będziemy odczuwać poczucie sytości. Wysoka zawartość błonnika pozytywnie wpłynie na procesy trawienia i pracę jelit co jest bardzo ważne w procesie odchudzania. Fasola zawiera spore jak na warzywa ilości białka o składzie zbliżonym do białek zwierzęcych, przez co bardzo często występuje w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Następnym warzywem pomocnym w odchudzaniu są buraki. Nie tylko bulwy rosnące w ziemi, ale również botwinka którą można kupić w wielu sklepach na początku sezonu warzywnego. Botwinka zawiera pokaźne ilości witamin C i E jak również przeciwutleniaczy, z kolei bulwa posiada bardzo dużo żelaza i kwasu foliowego. Ten pierwszy szczególnie przyda się sportowcom wytrzymałościowym ze względu na podnoszenie poziomu hemoglobiny i hematokrytu, a także dla osób zmagających się z anemią. Kwas foliowy jest istotny dla kobiet w ciąży.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here