Gorąca czekolada to jeden z wyznaczników zimy. Kiedy za oknem hula wiatr a świat spowity jest białą, puchową kołderką śniegu, nie ma nic lepszego niż kubek czegoś ciepłego. Jak zrobić jednak najlepszą na świcie gorącą czekoladę?
Idealna gorąca czekolada zaczyna się od wysokiej jakości mieszanki
Aby zrobić najlepszą gorącą czekoladę, trzeba zacząć od czekolady. Tak jak nie możesz zrobić pięknej tarty truskawkowej z zimowymi truskawkami, które nie mają smaku. Tak nie możesz zrobić dobrej gorącej czekolady, jeśli nie zaczniesz od dobrej czekolady. Choć może się to wydawać oczywiste, ta zasada – że dobra czekolada daje dobrą gorącą czekoladę – nie może zostać przeoczona. Dobrej jakości czekolada nie tylko dobrze rozpuści się w wodzie lub mleku, ale także odda wszystkie swoje walory smakowe.
Idealna gorąca czekolada: wybierz czekoladę a nie kakao
Wiele mieszanek gorącej czekolady jest wytwarzanych z proszku kakaowego, który jest pozostałością z ziaren kakaowych po ekstrakcji masła kakaowego. Podczas pieczenia ziaren kakaowca, zdejmuje się muszle i wkłada je do sprzętu, który je mieli. Tak wydobywa się z nich tłuszcz lub masło kakaowe używane do produkcji czekolady. Suche kakao jest produktem ubocznym wytwarzania masła kakaowego i głównym składnikiem wielu sproszkowanych mieszanek gorącej czekolady.
Mając to na uwadze, nie wszystkie sproszkowane mieszanki gorącej czekolady są wykonane z suchego kakao. Niektóre są zrobione z prawdziwej czekolady zmiksowanej na proszek. I chociaż wielu miłośników czekolady woli używać stałej czekolady, niektórzy wolą czekoladę w proszku, ponieważ rozpuszcza się szybciej niż stała czekolada. Jeśli więc wolisz czekoladę w proszku, przeczytaj uważnie tylną część pudełka i upewnij się, że jest prawdziwa.
Zdecyduj, jak mocną lub słodka chcesz mieć gorącą czekoladę
Niektóre z najlepszych gorących czekolad mieszczą się w różnym przedziale zawartości czekolady, a dodanie większej ilości czekolady na początku sprawi, że filiżanka będzie bogatsza. W przypadku gorącej czekolady nie należy zejść poniżej 60% do 63% kakao lub wybrać ponad 75% do 80%. Mimo to wszystko sprowadza się do osobistych preferencji. Porównuje się wybór czekolady do gorącej czekolady do wyboru sera na grillowaną kanapkę z serem – nie ma jednej właściwej odpowiedzi. Można zrobić gorącą czekoladę z ciemnej czekolady, mlecznej czekolady i białej czekolady, w zależności od tego, jak słodki ma być twój napój. Jeśli lubisz gorącą czekoladę, ale chcesz czegoś słodszego, zamiast dodawać cukier, po prostu zamień trochę gorzkiej czekolady na mleczną.
Ale pamiętaj, procent czekolady to nie wszystko
Zastanawiając się, jakiej czekolady użyć, nie zwracaj uwagi tylko na wartości procentowe. Chociaż procenty kakao wskazują stosunek kakao do cukru, nie wskazują jakości. Wysokie wartości procentowe czekolady stały się narzędziem reklamowym, ale nie powinny być kryterium zakupów. Kryterium powinna być jakość użytych ziaren. To tak, jakby iść do sklepu monopolowego i poprosić o wino z 14% zawartością alkoholu – jest zbyt uogólnione i uproszczone i nie oddaje sprawiedliwości temu, czym może być dobra czekolada. Najlepszy sposób na znalezienie wysokiej jakości czekolady? Jedz dużo, aż znajdziesz tabliczkę, która ci się spodoba – niezależnie od wydrukowanej na nim liczby.
Idealna gorąca czekolada – jak ją przygotować?
Po znalezieniu idealnej czekolady – w proszku lub w tabliczce – pozostaje tylko zamienić ją w gorącą czekoladę. Jest jednak kilka wskazówek, których warto przestrzegać, jeśli chcesz osiągnąć ideał.
Stosunek czekolady do mleka
Robiąc gorącą czekoladę, trudno się pomylić, jeśli dodasz „za dużo” czekolady. Jedni przyjmują, że na filiżankę gorącej czekolady powinno dać się 60 – 80 gram proszku. Inni uważają, że idealna proporcja to 20% – 25% objętości.
Metoda przygotowania
Na szczęście idealna gorąca czekolada nie wymaga żadnego specjalnego sprzętu. Tak długo, jak masz kuchenkę, trzepaczkę i garnek, jesteś na najlepszej drodze. Aby zrobić gorącą czekoladę, podgrzej mleko w rondelku, ale nie pozwól mu się zagotować. Ponieważ spowoduje to poparzenie mleka i zmianę jego konsystencji. Gdy będzie już na dużym ogniu, dodaj czekoladę o temperaturze pokojowej i ponownie podgrzej ją, ubijając czekoladę, aż całkowicie się rozpuści i uważając, aby się nie przypaliła. Aby uniknąć przypalonej czekolady, zaleca się podgrzanie mleka do wysokiej temperatury, a następnie polanie go na czekoladę. Jeśli wolisz spienioną gorącą czekoladę, umieść czekoladę w blenderze, a następnie polej ją gorącym mlekiem i natychmiast pulsuj, aż mleko się spieni.
[…] Czekoladę wytwarza się z kakao, które jest rośliną o dużej zawartości minerałów i przeciwutleniaczy. Mleczna czekolada zawiera masło kakaowe, cukier, mleko i niewielkie ilości kakao. Natomiast gorzka czekolada ma znacznie większe ilości kakao i mniej cukru niż czekolada mleczna. Jednak świetnie nadaje się na gorącą czekoladę. […]