Gorzka czekolada jest bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez i cynk. Kakao w ciemnej czekoladzie zawiera również przeciwutleniacze zwane flawonoidami, które mogą przynosić wiele korzyści zdrowotnych.
Czym gorzka czekolada różni się od mlecznej?
Czekoladę wytwarza się z kakao, które jest rośliną o dużej zawartości minerałów i przeciwutleniaczy. Mleczna czekolada zawiera masło kakaowe, cukier, mleko i niewielkie ilości kakao. Natomiast gorzka czekolada ma znacznie większe ilości kakao i mniej cukru niż czekolada mleczna. Jednak świetnie nadaje się na gorącą czekoladę.
Co zawiera gorzka czekolada?
Gorzka czekolada zawiera kilka związków o właściwościach przeciwutleniających, takich jak flawonole i polifenole. Antyoksydanty neutralizujące wolne rodniki i zapobiegające stresowi oksydacyjnemu. Natomiast stres oksydacyjny odnosi się do uszkodzeń, które nadmierne ilości wolnych rodników mogą wyrządzić komórkom i tkankom organizmu. Stres oksydacyjny przyczynia się do naturalnego procesu starzenia. Z biegiem czasu skutki stresu oksydacyjnego mogą również przyczyniać się do rozwoju różnych chorób, takich jak:
- choroba serca,
- cukrzyca,
- Choroba Parkinsona,
- Choroba Alzheimera,
- nowotwory,
- choroby oczu.
Gorzka czekolada a ryzyko chorób serca
Regularne spożywanie gorzkiej czekolady może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca. Dzieje się tak, ponieważ niektóre związki zawarte w ciemnej czekoladzie, szczególnie flawonole, wpływają na dwa główne czynniki ryzyka chorób serca: wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom cholesterolu.
Ciśnienie krwi
Flawonole w gorzkiej czekoladzie stymulują produkcję tlenku azotu w organizmie. Tlenek azotu powoduje rozszerzenie lub rozszerzenie naczyń krwionośnych, co poprawia przepływ krwi i obniża ciśnienie krwi. Badanie z 2015 roku dotyczyło skutków spożycia czekolady u 60 osób z cukrzycą typu 2 i wysokim ciśnieniem krwi. Naukowcy odkryli, że uczestnicy, którzy jedli 25 gram ciemnej czekolady dziennie przez 8 tygodni, mieli znacznie niższe ciśnienie krwi niż ci, którzy jedli taką samą ilość białej czekolady. Wyniki przeglądu z 2017 roku pokazały, że korzystny wpływ ciemnej czekolady na ciśnienie krwi może być bardziej znaczący u osób starszych i osób z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. W przeciwieństwie do młodszych, zdrowych osób.
Cholesterol
Ciemna czekolada zawiera również pewne związki, takie jak polifenole i teobromina, które mogą obniżać poziom złego cholesterolu (LDL) w organizmie. Jednocześnie mogą one zwiększać poziom dobreg cholesterolu (HDL). Badanie z 2017 roku wykazało, że jedzenie ciemnej czekolady przez 15 dni podnosiło poziom cholesterolu HDL u osób żyjących z HIV. Jednak spożycie gorzkiej czekolady nie wpłynęło na poziom cholesterolu LDL u uczestników badania.
Działanie przeciwzapalne gorzkiej czekolady
Zapalenie jest częścią naturalnej odpowiedzi immunologicznej organizmu na zarazki i inne szkodliwe substancje. Jednak przewlekłe zapalenie może uszkadzać komórki i tkanki i może zwiększać ryzyko niektórych schorzeń. Wśród nich znajdują się: cukrzyca typu 2, zapalenia stawów i niektóre rodzaje raka. Gorzka czekolada zawiera związki o właściwościach przeciwzapalnych, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie. W badaniu z 2018 roku naukowcy odkryli, że codzienne spożywanie 30g 84-procentowej ciemnej czekolady przez 8 tygodni znacznie zmniejszyło biomarkery zapalne u osób z cukrzycą typu 2. Autorzy badania doszli do wniosku, że istnieje potrzeba dodatkowych badań w celu oceny optymalnych ilości ciemnej czekolady do stosowania w leczeniu cukrzycy.
Gorzka czekolada a insulinooporność
Insulinooporność pojawia się, gdy komórki organizmu przestają reagować na hormon – insulinę. Insulinooporność może powodować nienormalnie wysoki poziom glukozy we krwi, co może prowadzić do stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2. W trwającym 6 miesięcy badaniu z 2018 roku zbadano związek między regularnym spożywaniem ciemnej czekolady a poziomem glukozy we krwi. Wyniki badań sugerują, że codzienne spożywanie 48g 70-procentowej ciemnej czekolady może pomóc obniżyć poziom glukozy na czczo i zmniejszyć insulinooporność.
Gorzka czekolada a funkcje mózgu
Jedzenie ciemnej czekolady może poprawić funkcjonowanie mózgu i pomóc w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Wyniki małego badania z 2018 roku sugerują, że flawonole obecne w ciemnej czekoladzie mogą zwiększać neuroplastyczność. Jest to zdolność mózgu do reorganizacji, szczególnie w odpowiedzi na urazy i choroby.