Obróbka liści z krzewu herbacianego (Camellia sinensis) daje nam nieskończone możliwości uzyskiwania przeróżnych odmian herbaty. Jedną z nich jest herbata biała. Jakie ma właściwości i jak ją poprawnie parzyć?
Krzew herbaciany – systematyka
Krzew herbaciany, czyli tak naprawdę herbata chińska (Camellia sinensis) to krzew wieloletni uprawiany najczęściej na dalekim wschodzie. Pochodzi on z pogranicza Chin, Indii i Majnamy. Obecnie uprawiana jest jednak w całym klimacie podzwrotnikowym, największymi jej producentami są: Chiny, Indie, Kenia, Sri Lanka i Turcja. Co ciekawe krzewy herbaciane przyjęły się również w Gruzji, skąd pochodzi silnie aromatyczna herbata gruzińska, idealna do parzenia czaju za pomocą samowara. Oprócz herbaty chińskiej uprawiana jest również herbata assamska (Camellia sinensis var. assamica).
Herbata biała – jak jest przygotowywana?
Aby osiągnąć różne rodzaje herbat przetwarza się zebrane liście herbaty chińskiej. Herbata zielona to liście suszone bez żadnej dodatkowej obróbki. Herbata czarna to liście sfermentowane i wysuszone. Natomiast herbata biała to bardzo młode liście herbaty, zbierane jeszcze przed rozwinięciem. Kiedy posiadają jeszcze formę pączków. Swoją nazwę natomiast zawdzięcza temu, że pokryte są one delikatnym białym meszkiem, który pozostaje na liściach herbaty. Pączki te suszone są od razu po zebraniu, bez żadnego przetwarzania.
Jak parzyć białą herbatę?
Parzenie białej herbaty, jak każdej innej wymaga od nas odrobiny wiedzy oraz umiejętności. Sam surowiec jest bardzo delikatny, wiec możemy go niechcący zniszczyć robiąc to w niewłaściwy sposób. Aby zaparzyć białą herbatę potrzebujemy imbryk do herbaty lub sitko do powieszenia na filiżance. Nie powinno używać się zaparzaczy do herbaty, ponieważ ściśnięte pączki herbaciane nie uwolnią w pełni swojego aromatu, w przeciwieństwie do herbaty czarnej czy herbaty ziołowej. Na jedną filiżankę herbaty wystarczy zaledwie płaska łyżeczka suszu. Wsypujemy ją do imbryczka lub koszyczka a następnie zalewamy wodą o temperaturze 80°C-90°C. Parzymy od 2 do 5 minut. Białą herbatę, podobnie jak zieloną herbatę, możemy parzyć dwu, a nawet trzykrotnie. Za każdym razem uzyskamy coraz słabszy napar.
Właściwości prozdrowotne białej herbaty
Biała herbata, podobnie jak zielona, ma w sobie wiele prozdrowotnych substancji. Do najważniejszych z nich można zaliczyć:
- antyoksydanty – zwane też przeciwutleniaczami, które mają zdolność neutralizowania wolnych rodników, które odpowiadają za procesy starzenia, biała herbata zawiera ich nawet 3 razy więcej niż zielona,
- katechiny oraz polifenole – to również związki organiczne, które działają przeciwstarzeniowo, ponadto mogą działać antynowotworowo, a także zapobiegają chorobom układu krążenia,
- galusan epigalokatechiny – substancję wzmacniającą układ odpornościowy,
- witaminy – zwłaszcza witaminę C oraz niacynę, które doskonale wpływają na budowanie odporności,
- mikro- i makroelementy – między innymi fluor, wapń oraz mangan, trudnodostępne z pożywienia, ale niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu.
Biała herbata a odchudzanie
Czy biała herbata równie pozytywnie wpłynie na odchudzanie jak herbata zielona? Jak najbardziej. Zarówno zawarta w niej kofeina, jak i inne składniki aktywne regulują pracę jelit oraz wspomagają metabolizm. Poza tym białą herbata wpływa na zmniejszenie wchłaniania się tłuszczu oraz szybsze jego spalanie. Co ważne, biała herbata, w przeciwieństwie do zielonej, ma także potwierdzone działanie obniżające cholesterol we krwi.
Biała herbata w kosmetyce
Prozdrowotne działanie herbaty chińskiej zostało również zauważone w kosmetyce. Dlatego tez bez problemu możemy wykorzystać napar z białej herbaty nie tylko w kuchni, ale także w łazience. Biała herbata wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne i łagodzące, nadaje się zatem jako hydrolat do przemywania twarzy. Zwłaszcza przez osoby z trądzikiem i innymi problemami skórnymi.
Czy biała herbata ma przeciwwskazania?
Tak. Biała herbata, tak samo jak herbata zielona, zawiera spore ilości kofeiny i teiny, które pobudzają. Mogą one powodować zaburzenia rytmu snu i powodować kłopoty z zasypianiem. Natomiast duże ilości garbników mogą podrażniać błonę śluzową żołądka, dlatego też nie zaleca się ich osobom z chorobą wrzodową i refluksem. Zbyt długie picie herbaty białej może także powodować lekką anemię, ponieważ polifenole w dużym stężeniu utrudniają wchłanianie żelaza i witaminy B1.
[…] zielona, tak jak i herbata biała, jako że nie jest przefermentowana zawiera wszystkie dobroczynne składniki, które zawiera krzew […]
[…] to ma ona niewiele rodzajów, jednak z każdym rokiem ich przybywa. Obecnie można rozdzielić na: herbatę białą i herbatę zieloną. Herbata kwitnąca wykonywana jest z ręcznie selekcjonowanych liści herbaty […]
[…] cytrusowych), ponieważ łatwo przez to rdzewieją. Nadają sie jednak świetnie do parzenia białej herbaty Jednak zakup żeliwnego imbryka do herbaty jest zakupem na całe życie. Są one praktycznie […]