Herbata rumiankowa w ozdobnej, białej, porcelanowej, filiżance na ciemnym stole, w otoczeniu kwiatów rumianku. Herbata rumiankowa to jedna z łagodniejszych herbat ziołowych.
Obraz congerdesign z Pixabay

Picie herbaty jest dla nas czymś normalnym, elementem kultury, momentem z chwilą odpoczynku, czy dodatkiem do spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Jednak niewielu z nas zastanawia się jaki wpływ ma na nas picie herbaty. Nie zawsze jest on bowiem pozytywny. Nadmiar czarnej herbaty może prowadzić do problemów z zasypianiem czy trawieniem. Dlatego też warto od czasu do czasu wybrać do picia zioła. Herbata ziołowa to nic innego jak mieszanka ziół, które odpowiednio wyselekcjonowane mają dobroczynne właściwości na nas organizm.

Herbata ziołowa – rodzaje

Rodzajów herbat ziołowych jest bardzo dużo. Dlatego też w pierwszym zetknięciu z nimi można być lekko przerażonym. Jednak jeśli zainteresujemy się tematem, okazuje się, że nie jest to aż tak straszne. Na początek warto zapoznać się z rodzajami herbat ziołowych. Wśród nich możemy bowiem znaleźć:

  • zioła pojedyncze – herbaty ziołowe z pojedynczych ziół takie jak: rumianek, mięta, szałwia, melisa. Każde z nich ma inne działanie. Możemy spotkać je w formie herbaty w saszetach lub rzadziej w formie suszu,
  • mieszanki ziół – są to herbaty ziołowe, które opierają się na mieszankach kilku a nawet kilkunastu ziół, zazwyczaj są to zioła działające na dany układ, najczęściej sprzedawane jako zioła w woreczkach,
  • mieszanki ziołowo – owocowe – mieszanki ziół i suszonych owoców, najczęściej w połączeniach jedno zioło + jeden owoc, na przykład mięta z pomarańczą albo melisa z cytryną.
Herbatę ziołową można parzyć także ze świeżo zebranych ziół, które można trzymać w donicy na parapecie. Na zdjęciu herbata z miętą oraz koperkiem w szklankach na białym obrusie.
Obraz congerdesign z Pixabay

Jaką herbatę ziołową wybrać dla siebie?

Wybór herbaty ziołowej zależy od wielu czynników. Należy pamiętać, że zioła mają działanie pro-zdrowotne, ale także lecznicze. I tak jak leki mogą mieć między sobą różne interakcje oraz mogą wchodzić w interakcję z przyjmowanymi przez nas lekami. Dlatego przed sięgnięciem po herbatę ziołową warto skonsultować się z farmaceutą lub fitoterapeutą.  Jednak jeśli nie przyjmujemy żadnych leków, ani nie odczuwamy dolegliwości zawsze możemy wybrać dla siebie coś delikatnego.

Najpopularniejsze herbaty ziołowe

Wśród najpopularniejszych herbat ziołowych, które można pić codziennie można znaleźć między innymi:

  • miętę – lekko pobudza układ trawienny, działa ochronnie na żołądek, ale w dużych ilościach może wywoływać zgagę,
  • melisę – ma lekkie działanie uspokajające i wyciszające, zalecana dla osób zestresowanych oraz mających kłopoty z zasypianiem, lepiej pić ją wieczorem, do dwóch godzin przed snem,
  • rumianek – działa przeciwzapalnie i łagodząco, delikatnie wzmacnia organizm oraz odporność,
  • szałwię – ma silne działanie przeciwzapalne i łagodzące, dobrze robi osobom z problemami z dziąsłami, oraz gardłem, zalecana w czasie choroby i stanów zapalnych,
  • pokrzywę – działa odwadniająco, dobrze sprawdza się u osób, które mają nadmiar wody w organizmie, duża zawartość witamin działa też dobrze na skórę, włosy i paznokcie,
  • kwiat lipy – napar działa napotnie i przeciwgorączkowo, najlepiej stosować w czasie przeziębienia i osłabienia organizmu,
  • korę dębu – obecność taniny działa łagodząco na żołądek i jelita, doskonale sprawdza się na biegunki,
  • czystek – działa wzmacniająco i regenerująco na wątrobę.

Herbata ziołowa – jak często robić przerwy?

Herbat ziołowych nie powinno pić się bez przerwy, ponieważ może to doprowadzić do nadmiernej tolerancji na substancje aktywne. W ten sposób może się zdarzyć tak, że melisa przestanie nas uspokajać a pokrzywa nas zbyt mocno odwodni. Dlatego też pijąc zioła należy robić odpowiednio często przerwy. Dlatego też co 14 dni należy odstawić picie ziół na 3 – 4 dni. Można w tym czasie pić coś innego, o ile nie będzie wchodziło w interakcję z naszymi regularnymi ziołami. Należy pamiętać, że substancje aktywne mogą utrzymywać się przez kilka dni w krwiobiegu.

Herbatę ziołową można parzyć bezpośrednio w szklance za pomocą specjalnego sitka do herbaty, który na łańcuszku wieszamy na wylewie. Na zdjęciu taka metoda parzenia herbaty. Wokół szklanki rozsypane są także płatki kwiatów oraz położony lniany woreczek z napisem "tea" do przechowywania ziół.
Obraz Couleur z Pixabay

Herbata ziołowa – w czym parzyć?

Herbaty ziołowe można kupić w specjalnych saszetkach, gdzie mamy odmierzoną odpowiednią porcję na raz. Jednak mogą być one niskiej jakości. Dlatego najlepiej kupować zioła w sklepach zielarskich, gdzie otrzymamy zioła w całości lub pokruszone. Aby zatem odmierzyć odpowiednią ilość ziół do sporządzenia naparów warto zaopatrzyć się w łyżeczkę – miarkę, która za każdym razem odmierzy nam taką samą, zalecaną, ilość suszu. Herbaty ziołowe można parzyć bezpośrednio w kubku, zalewając je gorącą, ale nie wrzącą wodą (od 85°C – 95°C). Można także zakupić imbryk do herbaty z filiżanką, w którym dużo łatwiej będzie nam zaparzyć zioła. Dobrym wyjściem są także koszyczki do parzenia ziół, które zawieszamy bezpośrednio na kubku lub filiżance. Herbarty ziołowe nadają się także do sporządzenia naparów w samowarze.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here